Reacties van de Spaanse politici op de overwinning van Donald Trump

 

Voor velen komt het als een shock en eigenlijk waren er niet veel mensen die dit resultaat verwacht hadden. Donald Trump, de zakenman die tig keer failliet is gegaan en beschuldigd wordt van het aanranden van vrouwen, heeft tegen alle verwachtingen en voorspellingen in de Amerikaanse verkiezingen gewonnen en Hillary Clinton achter zich gelaten. Terwijl Amerika zich opmaakt voor een nieuw tijdperk rijst de vraag wat er gaat gebeuren met het buitenlandbeleid van de kersverse en controversiële President.

Terwijl overal op de wereld de beurzen zijn gedaald en iedereen zich zorgen maakt over wat er komen gaat, zijn er uiteraard ook reacties van de Spaanse politici. Zo wist de kersverse Spaanse premier Mariano Rajoy van de PP Donald Trump via Twitter te feliciteren en hoopt hij dat de goede relatie tussen beide landen doorgaat op dezelfde manier als de afgelopen jaren.

Minuten na de bekendmaking van Trump’s overwinning plaatste hij dit bericht: “Mi enhorabuena a Donald Trump por su victoria. Seguiremos trabajando para reforzar la relación que nos une a EEUU, socio indispensable”. Na dit Twitterbericht heeft hij ook nog een telegram (ja die bestaan nog) verstuurd naar Donald Trump.

De nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis heeft tevens aangegeven dat hij spoedig een ontmoeting met de nieuwe Amerikaanse president wil hebben om over belangrijke internationale zaken te praten.

De politieke leiders als Pablo Iglesias van Unidos-Podemos en zelfs de politici van de PSOE zoals de Andalusische presidente Susana Díaz hebben via de sociale media aangegeven dat ze niet zo blij zijn met de winst van Donald Trump. Volgens hen is Trump een bedreiging voor de stabiliteit van zowel de Verenigde Staten alsook de relaties met andere landen, waaronder Spanje en heel Europa.

De partijleider van IU Alberto Garzón plaatste op zijn Twitter account dat Trump een xenofobe miljardair is welke niet alleen een president zal zijn maar ook het symptoom van de neoliberale globalisering.

Albert Rivera van Ciudadanos meent dat Unidos-Podemos erg blij zal zijn met de winst van Donald Trump omdat in principe elke populistische persoon, links of rechts, uiteindelijk hetzelfde denkt en dezelfde ideeën heeft. Wel geeft hij aan dat hij verrast en ongerust is over de winst van Donald Trump. Zo wil hij graag weten wat Trump’s plannen zijn met Europa, OTAN, etc.

Hoe dan ook, er zal nog lang gediscussieerd gaan worden of de verenigde Staten en de wereld blij moeten zijn met een Donald Trump als president – (Remco Stoffer)

Laatste nieuws


Leuke weetjes
Spanje is een erg variërend land in klimaat, landschap, taal, cultuur en eetgewoontes. Een vakantie in Spanje biedt dus ook veel mogelijkheden.

vrijdag, 20 januari, 2017
lees meer

Verborgen gebreken
Onder verborgen gebreken worden verstaan de gebreken die zijn ontstaan voordat de woning is verkregen, maar die pas zichtbaar worden of waarvan pas kennis wordt genomen na de koop van het onroerend goed.

vrijdag, 13 januari, 2017
lees meer

Feliz Navidad
In Nederland vieren we kerst steeds commercieler. Het religieuze karakter ontbreekt vaak en al in oktober of november zijn de huizen en straten verlicht. Spanjaarden vieren kerstmis op een hele andere manier.

vrijdag, 16 december, 2016
lees meer

Belastingvrijstelling 65 plus
Er wordt gegarandeerd dat de ouderen een uitgebreid zorgsysteem krijgen, welke het welzijn moet bevorderen en verbeteren. Dit volgt uit de Spaanse grondwet en de regelgeving die is ontwikkeld met het oog op de bescherming van ouderen.

woensdag, 14 december, 2016
lees meer