Route langs de zoutmeren van de Costa Blanca en Costa Calida

 


Idyllische badplaatsen, uitgestrekte stranden en fraaie natuur
TORREVIEJA - Omdat we graag onze blik willen verruimen, stappen we regelmatig in de auto voor een tochtje. Een leuke route leidt ons via de N-332 vanaf Alicante via Santa Pola langs het zuidelijkste deel van de Costa Blanca naar die van Murcia via de zoutmeren van Torrevieja en Mar Menor. 

Normaal doe je over die afstand iets meer dan anderhalf uur, maar met tussenstops en hier en daar een hapje en een drankje vormt het een mooie dagbesteding. Als eerste zien we de fraaie, witte zandstranden van Santa Pola, dat ondanks het toerisme gedurende het hele jaar door een aardige en levendige plaats is. Dit is vooral te danken aan de relatief grote vissershaven en de visafslag waar dagelijks de grootste hoeveelheid vis van de regio Valencia wordt gevangen en verhandeld. Deze vindt natuurlijk ook zijn weg naar de vele visrestaurants die hier te vinden zijn. Vanuit de haven vertrekt dagelijks een boot naar het eilandje Tabarca dat op een half uur varen er vandaan ligt.

Playa Carabassi is een erg populair strand voor de Spanjaarden in de regio. Het is groot en met een lengte van drie kilometer zeer uitgestrekt met fijn wit zand en toegankelijk voor nudisten. Wie zich hier minder comfortabel bij voelt heeft een perfect alternatief op het strand van Arenales del Sol, wat ook wel het strand van Elche genoemd wordt. Omdat het hier en langs de andere stranden van Santa Pola vaak waait, zijn de omstandigheden er uitstekend om te surfen.

Zoutmeren
Dan passeren we verder zuidwaarts de grootste zoutmeren van Europa. Merkwaardig is dat het noordelijkst gelegen meer bij La Mata meer blauw-groen van kleur is en het zuidelijke meer bij Torrevieja roze. Die roze kleur dankt dat meer vanwege de pigmenten van de Halobacterium bacterie die ook in de Dode Zee voorkomt en dus goed gedeit in zout water. Daarnaast is er een alg die het meer soms helderrood kleurt: de Dunadiella Salina. Tot slot is de Artemia Salina garnaal die in het meer leeft weer rood van kleur omdat deze zich voedt met de roodgekleurde algen. In het zoutmeer van Torrevieja treffen we dan ook in het broedseizoen honderden flamingo's aan die zich voeden met de garnaal en zo is het cirkeltje weer rond. Rond de zoutmeren kan gewandeld worden en er zijn ook enkele picknickplaatsen. Meer naar het zuiden toe, vlakbij La Manga del Mar Menor vind je nog een zoutmeer. Dit Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. Bij het strand van Lo Pagan zijn geneeskrachtige modderbaden waar mensen zich helemaal met modder insmeren, zich laten drogen in de zon en het vervolgens afspoelen in de zee.

Torrevieja
Torrevieja is dankzij de zoutwinning die hier op bevel van koning Carlos de Vierde in de 19e eeuw naar toe werd verplaatst en nog steeds van behoorlijke omvang is, een bloeiende plaats. Er wonen veel expats van verschillende nationaliteiten vanwege het aangename klimaat en de mooie omgeving. Het gaat zelfs om een mikroklimaat dankzij het feit dat de zoutmeren vocht onttrekken aan de lucht waardoor deze volgens de World Health Organisation (WHO) tot de gezondste mikroklimaten ter wereld behoort. Vooral mensen met reuma of met andere botgerelateerde pijnklachten hebben hier baat bij. Wil je meer weten over de zoutwinning en de meren, bezoek dan het Zout Museum. Even niets doen, dan is het langste strand van Torrevieja, La Mata, met fijn goudkleurig zand een goede optie.

Mar Menor met Los Alcázares
De Mar Menor is het grootste zoutmeer van Europa. Feitelijk is het de Middellandse Zee die vrijwel volledig is afgesloten door een lange smalle landtong. De binnenzee is van geringe diepte en kent nooit hoge golven, waardoor het meer uitermate geschikt is voor allerlei watersporten en ook voor gezinnen met kleine kinderen. Het toerisme rond het meer is dan ook de laatste decennia flink ontwikkeld. Dit is goed te zien aan de moderne vrijetijdsarchitectuur die de kilometerslange landtong siert. Het plaatsje Los Alçazares aan de binnenland-kant van Mar Menor is daarentegen nog vrij idyllisch gebleven met een mooie boulevard, fijne zandstranden en subtiele bebouwing.
 
Nieuw leven in Spanje?
Wellicht overweegt u om een nieuw leven te beginnen in Spanje of om er te investeren in een tweede woning. Mocht u dan uw vizier hebben op de Zuid-Spaans oostkust, dan is Casa Las Dunas dé Nederlandstalige specialist in onroerend goed in dit gebied. Het is hier nog niet overspoeld met buitenlanders, zodat de woningmarkt er relatief gunstig geprijsd is vergeleken met andere Spaanse kustgebieden. Casa Las Dunas is een betrouwbaar makelaarskantoor dat al sinds 1997 in Spanje is gevestigd. Het kantoor beschikt niet alleen over een ruim aanbod aan bestaande en nieuwbouwwoningen, maar ook over een eigen team van aannemers en architecten om samen met u uw droomhuis te bouwen. Wilt u meer weten dan vindt u hier alle informatie en contactgegevens. CasaLasDunas is Mondi approved.
 
 
 

Laatste nieuws


Geslaagde Expo Spanje
We kijken terug naar een geslaagde Expo Spanje beurs van afgelopen weekend. De bezoekers waren reeds goed geïnformeerd en zeer concreet met hun wensen en mogelijkheden.

vrijdag, 3 februari, 2017
lees meer

Bedankt
Bij deze danken wij u hartelijk voor uw bezoek aan onze stand tijdens de Spanje Expobeurs ICC Gent

maandag, 30 januari, 2017
lees meer

Wonen in Spanje
Droomt u ook weg bij het idee van een tweede huis onder de Spaanse zon? Of wilt u er na uw pensioen permanent gaan wonen? Of zoekt u beter een vakantiewoning die u tussentijds ook kunt verhuren?

vrijdag, 27 januari, 2017
lees meer

Record stijging
Onlangs kondigde de Spaanse regering goed economisch nieuws aan en dat was dat de waarde van de Spaanse export tussen januari en november 2016 een recordhoogte heeft bereikt.

donderdag, 26 januari, 2017
lees meer