Belastingvrijstelling 65+ bij verkoop van onroerend goed in Spanje

 

Er wordt gegarandeerd dat de ouderen een uitgebreid zorgsysteem krijgen, welke het welzijn moet bevorderen en verbeteren. Dit volgt uit de Spaanse grondwet en de regelgeving die is ontwikkeld met het oog op de bescherming van ouderen.

Het systeem moet zo geformuleerd worden dat er regels worden opgesteld, zodat de ouderen van de benodigde economische middelen worden voorzien. Dit zou bijdragen aan de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven.

Pensioenen, aanvullende economische voorzieningen en verschillende soorten financiële steun die worden toegekend in het kader van sociale voorzieningen, zijn de belangrijkste voorzieningen of voordelen binnen de bescherming van deze bevolkingsgroep. Hierbij hoort ook een bepaald belasting voordeel, namelijk de vrijstelling van vermogenswinstbelasting voor mensen boven de 65 jaar wanneer de gebruikelijke woning wordt verkocht.

De vermogenswinst vanuit de verkoop van onroerend goed wordt belast met 19% wanneer de verkoper een niet-resident is. Dit is voor residenten anders, hier wordt namelijk de eerste €6.000,- belast met 19% en alles hier boven met 21%.

Wanneer het onroerend goed wordt verkocht door een niet-resident, moet de koper 3% van de verkoopprijs inhouden en dit als voorschot betalen op de belastingen die moeten voldoen aan de eis voor de vermogenswinstbelasting voor niet-residenten. Dit moet direct aan de Belastingdienst betaald worden. De inhouding van 3% van de verkoopprijs is niet van toepassing wanneer de verkoper recht heeft op belastingvermindering. Deze belastingvermindering geldt wanneer het onroerend goed de gebruikelijke woning is en de verkoper ouder is dan 65 jaar.

Personen boven de 65 jaar worden vrijgesteld van vermogenswinstbelasting wanneer het overgedragen onroerend goed de gebruikelijke woning is, dit wordt geregeld in artikel 31.4 b van Wet 40/1998 op de inkomstenbelasting.

Om in aanmerking te komen voor deze belastingvrijstelling, zijn er twee eisen:
 

  • De persoon die belasting moet betalen, moet op het moment van de overdracht ouder zijn dan 65 jaar.
  • Het onroerend goed dat wordt overgedragen moet de gebruikelijke woning zijn. De woning wordt voor dit belastingdoel gezien als gebruikelijke woning wanneer:
    1. De woning daadwerkelijk bewoond is geweest door de belastingbetaler voormaanden vanaf de aankoopdatum of vanaf het einde van de bouw;
    2. De woning de gebruikelijke verblijfplaats is geweest gedurende een periode van 3 aaneengesloten jaren, voorafgaand aan de verkoop van het onroerend goed.

Laatste nieuws


Geslaagde Expo Spanje
We kijken terug naar een geslaagde Expo Spanje beurs van afgelopen weekend. De bezoekers waren reeds goed geïnformeerd en zeer concreet met hun wensen en mogelijkheden.

vrijdag, 3 februari, 2017
lees meer

Bedankt
Bij deze danken wij u hartelijk voor uw bezoek aan onze stand tijdens de Spanje Expobeurs ICC Gent

maandag, 30 januari, 2017
lees meer

Wonen in Spanje
Droomt u ook weg bij het idee van een tweede huis onder de Spaanse zon? Of wilt u er na uw pensioen permanent gaan wonen? Of zoekt u beter een vakantiewoning die u tussentijds ook kunt verhuren?

vrijdag, 27 januari, 2017
lees meer

Record stijging
Onlangs kondigde de Spaanse regering goed economisch nieuws aan en dat was dat de waarde van de Spaanse export tussen januari en november 2016 een recordhoogte heeft bereikt.

donderdag, 26 januari, 2017
lees meer