Feliz Navidad!

 

In Nederland vieren we kerst steeds commerciëler. Het religieuze karakter ontbreekt vaak en al in oktober of november zijn de huizen en straten verlicht. Spanjaarden vieren kerstmis op een hele andere manier.

De Kerstman en Jezus
Hoewel de kerstman van Coca Cola steeds meer wordt gezien in Spanje, proberen de meeste Spanjaarden tijdens kerst stil te staan bij de geboorte van Jezus. In plaats van de Kerstman hebben ze wel een andere traditie in de vorm van een flinke loterij, El Gordo, op 22 december. In de aanloop naar Kerst worden straten en huizen wel versierd, maar later dan in de rest van Europa en andere westerse landen. In december vind je in de straten verlichting en Bijbelse versieringen van de geboorte van Jezus, de zogenaamde Belén.

Kerstavond
Kerstavond - 24 december - is een belangrijke avond voor Spanjaarden, waarbij de familie vaak bij elkaar komt. In Spanje wordt het Nochebuena genoemd ('goede nacht'). Veel mensen komen eerst bij elkaar in een café voor wat drankjes, om daarna terug naar huis te gaan voor het diner. Een traditioneel kerstdiner bestaat uit een Pavo Trufado Navidad: een recept met kalkoen gevuld met truffels. Wat niet mag ontbreken bij een Spaanse kerst is nougat met amandelen, de zogenaamde turróns. Verder wordt er in plaats van champagne, cava gedronken. Na het diner gaan Spanjaarden naar de kerk voor de mis.

Eerste en Tweede Kerstdag
Eerste en Tweede Kerstdag zijn wat minder belangrijk in Spanje. Sommige mensen blijven thuis, gaan naar familie of bezoeken een café voor een drankje.

Santos Innocentes
Op 28 december vieren Spanjaarden de dag van Santos Innocentes, oftewel 'heilige onschuldigen'. Dit is wat wij vieren op 1 april: iedereen haalt grapjes uit.

Drie Koningen
Spaanse kinderen krijgen met kerst wel een aantal cadeautjes, maar in Spanje is Drie Koningen op 6 januari de dag dat de meeste cadeaus worden uitgedeeld.

 

Feliz Navidad!

Laatste nieuws


Geslaagde Expo Spanje
We kijken terug naar een geslaagde Expo Spanje beurs van afgelopen weekend. De bezoekers waren reeds goed geïnformeerd en zeer concreet met hun wensen en mogelijkheden.

vrijdag, 3 februari, 2017
lees meer

Bedankt
Bij deze danken wij u hartelijk voor uw bezoek aan onze stand tijdens de Spanje Expobeurs ICC Gent

maandag, 30 januari, 2017
lees meer

Wonen in Spanje
Droomt u ook weg bij het idee van een tweede huis onder de Spaanse zon? Of wilt u er na uw pensioen permanent gaan wonen? Of zoekt u beter een vakantiewoning die u tussentijds ook kunt verhuren?

vrijdag, 27 januari, 2017
lees meer

Record stijging
Onlangs kondigde de Spaanse regering goed economisch nieuws aan en dat was dat de waarde van de Spaanse export tussen januari en november 2016 een recordhoogte heeft bereikt.

donderdag, 26 januari, 2017
lees meer